energo_back

boton facebook flotante

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ασφάλεια των τροφών


Ασφάλεια των τροφών
 
Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος 
Η ασφάλεια των τροφών ξεκινά από τη στιγμή που τα αγοράζουμε. Για να προλάβετε αρρώστιες που προκαλούνται από μικρόβια όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα και τη λιστέρια χρειάζεται να είστε προσεκτικοί από την ώρα που αγοράζετε τα τρόφιμα μέχρι και την ώρα που τα χρησιμοποιείτε. ....

Ακολουθείστε λοιπόν πιστά τους ακόλουθους κανόνες.

1. Να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξεως του προϊόντος που θα αγοράσετε. Ειδικά για το κρέας και τα ψάρια μην τα αγοράζετε αν σας φαίνετε ότι υπάρχει αλλαγή στο χρώμα ή τη μυρωδιά.
2. Αγοράζετε πάντα τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο, έτσι ώστε να μην παραμείνουν για πολύ ώρα εκτός ψυγείου.
3. Μην αγοράζετε φρούτα που σκίστηκε η φλούδα τους. Μικρόβια μπορεί να έχουν ήδη εισέλθει σε αυτά.
4. Μην αγοράζετε χυμούς που δεν έχουν παστεριωθεί.
Φτάνοντας στην κουζίνα σας προσέξτε τα ακόλουθα
1. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του ψυγείου. Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι 5 βαθμούς Κελσίου και της κατάψυξης 0 βαθμούς Κελσίου.
2. Πριν συγυρίσετε τα υπόλοιπα ψώνια βάλτε πρώτα στη θέση τους αυτά που χρειάζονται ψυγείο.
3. Ο μέγιστος χρόνος που φυλάγεται το κρέας στην κατάψυξη είναι 4 μήνες.
4. Καλύτερα να φυλάγετε τα αβγά στις θήκες που τα αγοράζετε γιατί η θερμοκρασία στην πόρτα των περισσοτέρων ψυγείων δεν είναι ικανοποιητική.
5. Να φυλάγετε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό το φαγητό που περίσσεψε από το γεύμα και καταναλώστε το, το αργότερο μέσα σε 4 μέρες.
6. Να ξεπαγώνετε το κρέας και τα ψάρια στο ψυγείο ή το microwave, ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου.
7. Να μαγειρεύετε αμέσως το κρέας που ξεπάγωσε.
8. Να σιγουρευτείτε ότι το κρέας ψήθηκε καλά και στο κέντρο. Υπάρχουν ειδικά θερμόμετρα που δείχνουν τη θερμοκρασία στο κέντρο του φαγητού. Για τα πουλερικά η θερμοκρασία πρέπει να είναι 85 βαθμούς Κελσίου, για το χοιρινό 58 βαθμούς και για το βοδινό 71 βαθμούς. Να γυρίζετε τουλάχιστον μια φορά το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
9. Μη σερβίρετε φαγητά που περιέχουν ωμά αβγά. Υπάρχει περίπτωση να μεταδώσετε σαλμονέλα σε αυτούς που θα τα φάνε.
Επίσης έχετε στο μυαλό σας τους ακόλουθα
1. Πλένετε καλά τα χέρια σας ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ που θα έχετε ασχοληθεί με κρέας, πουλερικά, αβγά και ψάρια.
2. Να φυλάγετε το ωμό κρέας ξεχωριστά από τις άλλες τροφές.
3. Ποτέ μην τοποθετείτε το ψημένο φαγητό σε δοχείο που προηγουμένως είχε ωμό κρέας ή ψάρια.
4. Να πλένετε πάρα πολύ καλά τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά.
5. Να πλένετε με ζεστό νερό τους πάγκους ή τα ξύλα ή τα πλαστικά πάνω στα οποία κόψατε ή ετοιμάσατε το ωμό κρέας και ψάρια.

http://www.paidiatros.com