energo_back

boton facebook flotante

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

10+1 ασπίδες υγείας

10+1 ασπίδες υγείας


Πυρετός, συνάχι, βήχας, εμετός, διάρροια αποτελούν συνηθισμένα συμπτώματα μιας χειμερινής ίωσης ή ενός κρυολογήματος. Υπάρχουν ωστόσο, πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιφρουρήσετε την υγεία του παιδιού. 


Επιμένετε σε φρούτα και λαχανικά
Είναι πλούσια σε βιταμίνες που βοηθούν την άμυνα του οργανισμού. Ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, που είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και συντελεί στην πιο γρήγορη ανάρρωση, είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα βατόμουρα, οι φράουλες. Ιδανικά, το παιδί πρέπει να τρώει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε περίπου ένα μέτριο φρούτο (π.χ. αχλάδι), δύο μικρά (π.χ. βερίκοκα) ή μία χούφτα (π.χ. σταφύλι). Να θυμάστε ότι όσο πιο μικρό συνηθίσει να τρώει φρούτα και λαχανικά τόσο πιο πιθανό είναι να τα αγαπήσει. Στις ηλικίες 1,5 με 2 το παιδί είναι πιο δεκτικό στις νέες γεύσεις. Όμως για να τις συνηθίσει πρέπει να τις δοκιμάσει αρκετές φορές, γι’ αυτό μην εγκαταλείπετε με την πρώτη αρνητική αντίδραση. Μια έξυπνη ιδέα για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά είναι να τα κόψετε σε λωρίδες και να τα σερβίρετε μαζί μ’ ένα γευστικό ντιπ. Επίσης, δοκιμάστε να τα ανακατέψετε αφού τα έχετε πρώτα κόψει σε πολύ μικρά κυβάκια μαζί με το ρύζι, τα ζυμαρικά ή μέσα στη σούπα. Επίσης ο χυμός είναι ένας τρόπος για να καταναλώσει το παιδί φρούτα, αρκεί να είναι φυσικός. 

10+1 ασπίδες υγείαςΕνθαρρύνετε την άσκηση
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η γυμναστική μπορεί να ενισχύσει τη φυσική αντοχή σε παιδιά και ενήλικες και επομένως και την άμυνα απέναντι σε ασθένειες. Αρκεί το πρόγραμμα άσκησης να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του και να μην είναι εξαντλητικό. Η γυμναστική τονώνει τις οργανικές λειτουργίες όπως το κυκλοφοριακό, ενισχύοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που με τη σειρά τους μάχονται ενάντια στα μικρόβια. Επίσης, με τη γυμναστική το οξυγόνο «ταξιδεύει» στους μύες φτάνοντας τελικά μέχρι τα κύτταρα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά με άσθμα γιατί συντελεί στη διαστολή των βρόγχων, διευκολύνοντας έτσι την αναπνευστική λειτουργία.  

10+1 ασπίδες υγείαςΠείτε «ναι» στον θηλασμό
Το μητρικό γάλα περιέχει συστατικά που εξασφαλίζουν στο παιδί αντισώματα, τα οποία αποτελούν τις πρώτες ασπίδες προστασίας. Πάμπολλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο θηλασμός μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να πάθει το παιδί ωτίτιδες, αλλεργίες, διάρροιες, πνευμονίες, ουρολοιμώξεις. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, καλό είναι να θηλάσει για ένα χρόνο. Αν αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός, τότε η μητέρα θα πρέπει να θηλάσει το παιδί για δύο έως τρεις μήνες τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση, ο θηλασμός είναι κάτι που αξίζει να προσπαθήσετε, αν θέλετε να διασφαλίσετε καλύτερη υγεία για το μωρό σας. 

Γιαούρτι: το φυσικό αντιβιοτικό
Το γιαούρτι αποτελεί μια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου εκτός από το γάλα. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι εκτός από ασβέστιο και βιταμίνη Β, το γιαούρτι είναι σαν ένα φυσικό αντιβιοτικό. Πιο συγκεκριμένα, με τους γαλακτοβάκιλους προστατεύεται το μικροπεριβάλλον του εντέρου. Γι’ αυτό και συνιστάται να τρώει το παιδί γιαούρτι ιδιαίτερα όταν παίρνει αντιβίωση γιατί διαταράσσεται η χλωρίδα του εντέρου.
  
10+1 ασπίδες υγείαςΚαλός αερισμός
Όλοι οι χώροι του σπιτιού είναι σημαντικό να αερίζονται καθημερινά ακόμα και τις πιο κρύες μέρες. Αν έχετε μωρό φροντίστε να το μεταφέρετε σε άλλο δωμάτιο όση ώρα θα αφήσετε ανοικτά τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας. Αν το παιδί πάσχει από άσθμα ή αλλεργίες είναι προτιμότερο να ανοίγετε πριν από τις δέκα το πρωί, γιατί τότε είναι πιο χαμηλά τα επίπεδα αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα.
  


Ανανεώστε την 
 οδοντόβουρτσα
Αν το παιδί αρρωστήσει φροντίστε να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσα με καινούρια. Παρόλο που ένα παιδί δεν μπορεί να περάσει την ίδια ίωση δύο φορές, ο ιός μπορεί να μεταπηδήσει από τη μία οδοντόβουρτσα στην άλλη με αποτέλεσμα να κολλήσουν κι άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτά προκύπτουν από έρευνα της Academy of General Dentistry στις Η.Π.Α. οι επικεφαλής της οποίας επισημαίνουν ότι αν η λοίμωξη οφείλεται σε βακτηρίδιο (όπως για παράδειγμα ο στρεπτόκοκκος) το παιδί μπορεί να ξανακολλήσει από την οδοντόβουρτσα παρουσιάζοντας υποτροπή. Συμπέρασμα: σε κάθε περίπτωση, πετάξτε την και αντικαταστήστε την με νέα. 

10+1 ασπίδες υγείαςΣυχνό πλύσιμο των χεριών                                                     
Ο Νo 1 κανόνας για την προστασία από ιούς και μικρόβια είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Αρκεί να μάθετε στα παιδιά να πλένουν πάντα τα χέρια τους:
- Όταν επιστρέφουν από κάθε έξοδο.
- Πριν και μετά από κάθε γεύμα.
- Πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
- Όταν πιάνουν ζώα ακόμα και κατοικίδια.
- Όταν πιάνουν χρήματα.
- Όταν φυσούν τη μύτη τους.
Για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να υιοθετήσουν αυτή την καλή συνήθεια, αφήστε τα να επιλέξουν τα δικά τους σαπούνια, σαπουνοθήκες, πετσέτες με σχέδια, χρώματα ή αρώματα της αρεσκείας τους, έτσι ώστε να συνδέουν τη ρουτίνα του πλυσίματος των χεριών με κάτι ευχάριστο. 

Τα παπούτσια έξω από το σπίτι
Τα παπούτσια μεταφέρουν μικρόβια και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, γιατί όταν είναι μικρά μπουσουλάνε ή βάζουν στο στόμα τους πράγματα που έχουν πέσει κάτω. Αλλά και όταν είναι μεγαλύτερα αγαπούν να παίζουν στο πάτωμα. Υιοθετώντας τη συνήθεια να βγάζετε τα παπούτσια έξω από το σπίτι, στην ουσία είναι σαν να μην επιτρέπετε την είσοδο και στα μικρόβια που μεταφέρουν. 

Ο καπνός είναι εχθρός
Τα παιδιά των καπνιστών πάνε τρεις φορές πιο συχνά στον παιδίατρο.  Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον όπου οι γονείς καπνίζουν παθαίνουν πιο συχνά ιώσεις, ωτίτιδες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και άσθμα. Ο καπνός απ’ το τσιγάρο περιέχει 4000 τοξίνες, οι οποίες ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό αφού σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, μέρος του καπνού είναι σαν να το «καταπίνει» το ίδιο το παιδί.
Η πρώτη κίνηση λοιπόν, για να προστατέψετε την υγεία του παιδιού σας είναι να κόψετε το τσιγάρο ενώ αν δεν μπορείτε φροντίστε τουλάχιστον να: 
Καπνίζετε μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Μην αφήνετε τα τσιγάρα μέσα στα σταχτοδοχεία γιατί αναδύουν τις ίδιες βλαβερές και ερεθιστικές οσμές.
Πλένετε τα χέρια σας και αλλάξτε ρούχα πριν ασχοληθείτε με τη φροντίδα του παιδιού.

10+1 ασπίδες υγείαςΜειώστε το στρες
Όπως και οι μεγάλοι έτσι και τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν όταν υπάρχει μεγάλο στρες, καθώς έχει την ιδιότητα να ρίχνει το αμυντικό σύστημα. Για να το προφυλάξετε από το άγχος:
Μη φορτώνετε υπερβολικά το πρόγραμμά του. Το παιδί πρέπει να έχει μέσα στη μέρα αρκετό χρόνο για να παίζει.
Μειώστε τις προσδοκίες σας σχετικά με τις σχολικές του επιδόσεις. Μην είστε υπερβολικά αυστηρή με τα λάθη και μη μεταβιβάζετε στο παιδί το δικό σας άγχος για την απόδοσή του στα μαθήματα.
Ζητήστε τη συμβουλή ειδικού για την κατάλληλη διαχείριση οικογενειακών προβλημάτων π.χ. ένα διαζύγιο ή αν βλέπετε ότι συμπτώματα στρες όπως διαταραχές ύπνου, όρεξης ή διάθεσης επιμένουν. 

Φάρμακα με μέτρο
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων όπως ο ερεθισμένος λαιμός, η μύτη που τρέχει και ο βήχας, συνήθως υποχωρούν μόνα τους μετά από μερικές μέρες χωρίς να χρειάζεται το παιδί να πάρει αντιβίωση.
Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα μόνο στην περίπτωση μικροβιακής λοίμωξης όμως η πλειονότητα των παιδικών ασθενειών του χειμώνα προέρχεται από ιώσεις. Η αλόγιστη -και στη συγκεκριμένη περίπτωση περιττή- χρήση αντιβιοτικών εξασθενεί το ανοσοποιητικό και σαμποτάρει τις φυσικές άμυνες του παιδιού, ενώ πολλά μικρόβια γίνονται περισσότερο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να μην καταπολεμούνται με συμβατικές θεραπείες.