energo_back

boton facebook flotante

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Mάθετε στο παιδί σας πώς να αντιμετωπίζει το θυμό με υγιή τρόπο

Μία βασική αρχή της διαχείρισης του θυμού είναι να σταματήσετε αμέσως τον εαυτό σας προτού κάνετε ή πείτε κάτι, να χαλαρώσετε, ίσως αναπνέοντας βαθιά, και να αρχίσετε να σκεφτόσαστε τι συμβαίνει και πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση. Έτσι θα ελέγξετε το θυμό σας και θα αντιδράσετε σωστά. Το παιδί σας θα μάθει από εσάς και θα εκτιμήσει την ...
καθοδήγησή σας καθώς του μαθαίνετε ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές όταν αισθάνονται θυμό ή αναστάτωση.
Ο θυμός που δεν κατευθύνεται σωστά μπορεί να φοβίσει πολύ ένα παιδί και να δημιουργήσει συναισθήματα στρες, ανασφάλειας, φόβου και ενοχές, και να έχει αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία.
Ανακαλύψτε το λόγο
Είναι χρήσιμο να μάθετε να αναγνωρίζετε την αιτία της συμπεριφοράς του παιδιού σας. Έχει τα δικά του συναισθήματα χαράς, λύπης και θυμού. Και σαν μικρός άνθρωπος δικαιούται εξίσου να εκφράσει το θυμό του ή τα συναισθήματά του, αλλά χρειάζεται καθοδήγηση για να το κάνει με κατάλληλο τρόπο. Όταν το παιδί σας θυμώσει, είναι επειδή κάτι δεν του αρέσει και εξαρτάται από εσάς, σαν γονιός, να καταλάβετε πρώτα ποιο είναι το πρόβλημα και μετά να ξέρετε πως θα το διαχειριστείτε μόνες σας ή μαζί του.
Πολλά παιδιά μαθαίνουν από νεαρή ηλικία πώς να χειραγωγούν και θα χρησιμοποιήσουν ακόμα και το θυμό και τα ξεσπάσματα για να πετύχουν εκείνο που θέλουν. Εδώ είναι που πρέπει να θέσετε τα όρια μεταφέροντάς τους το μήνυμα, με σταθερότητα και συνέπεια, ότι μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν με καλή συμπεριφορά και όχι με θυμό.
Χρόνος για το ίδιο το παιδί
Ο χρόνος με τον εαυτό μας αποτελεί άλλο ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση του θυμού. Το παιδί σας μπορεί να πάει στο δωμάτιό του όταν αισθάνεται οργισμένο και χρειάζεται να αποφορτιστεί. Μπορεί να παίξει με παιχνίδια, να ζωγραφίσει, να ξαπλώσει στο κρεβάτι του, ή να ρίξει μπουνιές στο μαξιλάρι του. Όταν αισθανθεί καλά, μπορεί να ξαναγυρίσει στο σαλόνι. Δεν υπάρχει τιμωρία και θα μάθει ότι μπορεί να διαχειριστεί ή να εκφράσει το θυμό του χωρίς να πονέσει κάποιον ή να προκαλέσει κάποια ζημιά.
Και οι γονείς, όταν μαλώνουν μεταξύ τους, πρέπει να κάνουν μια παύση όταν είναι απαραίτητο ώστε να μην διαπληκτίζονται μπροστά στα παιδιά τους.
Η διαχείριση του θυμού είναι για σκεπτόμενους ανθρώπους. Πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τη συναισθηματική φόρτιση και να σκεφτούμε ψύχραιμα τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Όταν αντιμετωπίζουμε το δικό μας θυμό θετικά, ανατρέφουμε τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Αυτό έχει μακρόπνοες επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού σας. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το θυμό ή το στρες σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 http://www.epithimies.gr/